Afgelopen zondag organiseerde Ton Heuchemer een heerlijke wijnproeverij in wijnhuis Wijning. Met z’n veertigen hebben we wijn eens op een ander manier beleefd. Natuurlijk: de smaak. Maar ook, de kleur, de geur, de opbouw van de smaak kwamen aan de orde. Los daarvan was het een heel gezellige middag.
Even naar de inhoud
Ton had drie witte en drie rode wijnen uitgezicht om te proeven. Allemaal uitgesproken wijn, met een heel eigen karakter. We startten met de witte wijnen. Allereerst een Grauburgunder, de Duitse benaming voor een Pinot Gris. In dit geval een Messmer, uit de Pfalz. Wat was daarin te proeven? Rozijnen, ananas, noten, perzik. Een mooie frisse wijn voor bij vis en zeenbanket.
Daarna een Viognier uit Frankrijk, Les Sensibles. Een heel andere, wat zachtere smaak en perfect voor bij de sushi, een Thaise maaltijd of Franse kaas. Als laatste witte kwam een Torrontes uit Cafayate, Argentinië op tafel.: El Porvenir. Met aroma’s van jasmijn, rozen, geraniums en grapefruit is dit een opvallende wijn. Heerlijk in combinatie met de sashimi van tonijn, waarbij de smaak van de tonijn wat werd versterkt en die van de wasabi iets geneutraliseerd.
Rood begin met een Spätburgunder, ofwel een Pinot Noir. Ook nu een Messmer uit de Pfalz. Een wat lichtere makkelijke wijn. Daarna een mooie Primitivo uit Puglia Italië: Per Tutti. Een vriendelijke, warme wijn voor bij de pasta die, als de druif uit California komt ook wel Zinfandel wordt genoemd. De geur van hout zit er goed in. Als laatste proeven we veel bramen en zoethout in een Argentijnse Malbec. Don Carlos uit de Mendoza streek. Smakelijk bij wild.
Dank aan Ton (en Gerda) voor de mooie middag.